Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σκανταλόπετρα

 Η σκανταλόπετρα είναι ένα υπέροχο άθλημα άπνοιας , που προβάλει μια ολόκληρη φιλοσοφία. Όπου και αν έχει φιλοξενηθεί κατάφερε να μεταφέρει το μήνυμα της ανιδιοτέλειας, της ευγενικής άμιλλας, της ισότητας , της πατροπαράδοτης Oλυμπιακής «απλότητας» που εστιάζει στον «γυμνό» αθλητή με μόνα εφόδια αυτά του καθαρού μυαλού, της ισχυρής θέλησης και του υγιούς σώματος.
Η σκανταλόπετρα ταξιδεύοντας στοχεύει να διηγηθεί σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους την αρχέγονη ιστορία της και την παράδοση της, αλλά επίσης να αγαπηθεί και να διαδοθεί σαν ένα σπουδαίο σύγχρονο άθλημα.
«Η σκανταλόπετρα είναι ιδέα»: μεταφέρει το μήνυμα της αθλητικής ανιδιοτέλειας, της δημοκρατικής σκέψης και της περιβαλλοντικής καθαρότητας.
Οι αθλητές της σκανταλόπετρας επιβάλλεται να βουτάνε πάντα σε πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά. Αγωνίζονται χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό. Πρέπει να μπορούν να βλέπουν με «γυμνά» μάτια ώστε να μπορούν να ελέγχουν την προσπάθεια τους.


Τι είναι η βουτιά με Σκανταλόπετρα.


Η σκανταλόπετρα είναι ένα κομμάτι πέτρας, συνήθως μάρμαρο η γρανίτης, με στρογγυλεμένες γωνίες και υδροδυναμικό σχήμα,  βάρους από 8-14 κιλά, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, σαν βοηθητικό εργαλείο στις καταδύσεις τους.
Στην μιά της άκρη υπάρχει μιά τρύπα στην οποία είναι δεμένο ένα μακρύ σχοινί που ξετυλίγεται από την βάρκα κατά την κατάδυση και ξαναμαζεύεται κατά την ανάδυση. Σ'αυτήν είναι περασμένο και ένα μικρό σχοινί με μιά θηλειά, την οποία περνά στον καρπό του ο σφουγγαράς, γιά να μπορεί να ελευθερώνει τα χέρια του χωρίς να χαθεί η σκανταλόπετρα και η σύνδεσή του με την βάρκα.
 

Μέχρι την δεκαετία του 1960, αρκετοί  σφουγγαράδες χρησιμοποιούσαν την πανάρχαια  μέθοδο κατάδυσης με σκανταλόπετρα.
- Ο γυμνός δύτης βουτούσε από την βάρκα κρατώντας την σκανταλόπετρα με τα δύο του χέρια και τον ένα καρπό περασμένο στην θηλειά.
- Στην διάρκεια της κατάδυσης χρησιμοποιούσε την σκανταλόπετρα σαν βάρος γιά να καταδύεται γρήγορα, σαν πηδάλιο γιά να αλλάζει κατεύθυνση και σαν φρένο γιά να επιταχύνει η να επιβραδύνει τον ρυθμό κατάδυσης.
- Οταν έφτανε στον βυθό, ελευθέρωνε τα χέρια του γιά να μαζέψει τα σφουγγάρια και όταν τελείωνε την δουλειά του έδινε το σχετικό σήμα στον βοηθό πάνω στη βάρκα, με το σκοινί που ήταν δεμένο στην σκανταλόπετρα.
- Τότε ο βοηθός, τραβώντας το σκοινί, ανέβαζε στην επιφάνεια τον σφουγγαρά που στηριζόταν στο σκοινί η και με τα πόδια του πάνω στην σκανταλόπετρα.
Οπως φαίνεται από αυτή τη μικρή περιγραφή η σκανταλόπετρα έχει πολλαπλό ρόλο. Είναι το αντίστοιχο των σημερινών βαρών που χρησιμοποιούνται στις καταδύσεις αλλά ταυτόχρονα είναι πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση. Ενώ το σχοινί που είναι δεμένη, εκτός των άλλων, είναι το μέσο επικοινωνίας με την βάρκα.
Η μέθοδος της κατάδυσης με σκανταλόπετρα έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων. Ακριβώς γι'αυτό τον λόγο έφτασε σε μέγιστα επίπεδα τελειότητας και μέγιστα επίπεδα ασφάλειας.
Το γεγονός ότι είναι μιά σκληρή δουλειά αλλά και η βιομηχανοποίηση των καταδύσεων, οδήγησαν την κατάδυση με σκανταλόπετρα σε πλήρη εξαφάνιση.


''Βουτιά ζωής'' στους αγώνες Σκανταλόπετρας της Μήλου 2010

Ο Θεόδωρος Αλεξόπουλος 38 χρονών, πρώην σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησε στην Κ/Φ Πολεμιστής, το 1999 παρασύρθηκε πεζός από διερχόμενο Ι.Χ. Έκτοτε παρέμεινε παράλυτος, σε αναπηρικό καροτσάκι, με σπαστική τετραπληγία!
Έπειτα από παραίνεση της ιατρού του Κας Αμαλίας Παρούση, η οποία είναι μέλος και αθλήτρια του Συλλόγου Ελεύθερης Κατάδυσης Θεσσαλονίκης ( Σ.Ε.Κ.Θ.) και κατόπιν επισταμένης ιατρικής εξέτασης, ο Θόδωρος γράφτηκε μέλος στον Σ.Ε.Κ.Θ. βάσει κανονισμού (προβλέπει εγγραφή και συμμετοχή στους αγώνες σε ΑΜΕΑ) αποκτώντας και αθλητική ταυτότητα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καταδυτικών Δραστηριοτήτων.
Έτσι ο Θόδωρος αποφάσισε να πάρει μέρος στον Διασυλλογικό αγώνα ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρας που έγινε στην Μήλο από τις 24 έως τις 28 Αυγούστου 2010!!
Μια απόφαση γεμάτη δύναμη ψυχής, γεμάτη αυτοπεποίθηση, μια απόφαση ζωής!!!!
Όλες τις ημέρες προπονήθηκε εντατικά μαζί μας, σε πλήρη ασφάλεια, περιστοιχιζόμενος εντός και εκτός θαλάσσης από γιατρούς, δύτες ασφαλείας, συγγενείς κ.α. μάλιστα ήταν ο πρώτος που άνοιγε κάθε πρωί τις προπονήσεις, έμαθε και εκτελούσε τα πάντα της κατάδυσης με σκανταλόπετρα, σαν να είχε εμπειρία πολλών χρόνων σε βαθμό τέτοιο που τον ζήλευαν και οι επαγγελματίες αθλητές!!
Σε λίγες μέρες, κατάφερε να φτάσει σε βάθος που πολλοί άνθρωποι δεν θα το φτάσουν σχεδόν ποτέ!!!
Έφτασε μεγαλοπρεπώς τα 10 μέτρα αποδεικνύοντας την δύναμη του ανθρώπου αυτού, την δίψα για ζωή, την συμμετοχή του σε ένα άθλημα άγνωστο σε πάρα πολλούς, παρ΄ ότι Ελληνικότατο και βέβαια την ασφάλεια που παρέχει η κατάδυση με σκανταλόπετρα!!
Γι΄ αυτό δικαίως η βουτιά του Θόδωρου ονομάσθηκε
"Βουτιά ζωής στους αγώνες σκανταλόπετρας της Μήλου"!!
Ευχαριστούμε από ψυχής όλους όσους συνέβαλαν να γίνει αυτή η ¨βουτιά ζωής¨ και παροτρύνουμε και άλλα άτομα με προβλήματα αυτού του τύπου να κάνουν την υπέρβαση και γιατί όχι, ας έρθουν σε επαφή μαζί μας και ας δοκιμάσουν μια βουτιά με την σκανταλόπετρα!!
http://www.skandalopetra.com/forums/t...



Φωτογραφίες απο αγωνιζόμενους ολων των ηλικιών










 
 Δύτης ασφαλείας

 Δύτης ασφαλείας
 Δύτης ασφαλείας


Κριτές βυθού


















1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτική δουλειά έχεις κάνει Κώστα!!!


Μαρία