Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Η ξέρα του Ποθητού-Λαγονήσικείμενο-φωτογραφίες Κώστας Λαδάς

Μέσα στον κόλπο του Λαγονησίου βρίσκεται η ξέρα του Ποθητού, η οποία μόλις που ξενερίζει από την επιφάνεια της θάλασσας .
Γνωστή σε όλους μας για τις φυσικές της υποβρύχιες ομορφιές ,τα κοπάδια μικρόψαρων ,τα διαφορετικά βάθη που την κάνουν προσιτή σε όλα τα επίπεδα αυτοδυτών ,αλλά και τις συναντήσεις με μεγάλα πελαγίσια ,ακόμα και δελφίνια ,ειδικά στο νότιο τμήμα της που σε μερικά σημεία το βάθος φτάνει τα 45μ!
Φτάνοντας στο βόρειο σημείο της ξέρας που ενδείκνυται για το αγκυροβόλιο του σκάφους , ξεκινάμε την κατάδυση μας περνώντας από ένα κόψιμο ανάμεσα στην ξέρα και αμέσως απλώνεται μπροστά μας το βαθύ μπλε της νότιας πλευράς!
Ένα πρώτο κατέβασμα μας φέρνει στην αποχή των 15 μέτρων και ακολουθεί αμέσως κατέβασμα για τα πρώτα 30μετρα με κάθετα σχεδόν τοιχώματα και σπηλιές ρηχές που θα μας δώσουν υπέροχες χρωματικές εικόνες .
Συνεχίζοντας δεξιά την πορεία μας ,κάνοντας το κύκλο της ξέρας ώστε να επιστρέψουμε σταδιακά στο αρχικό ρηχότερο σημείο της, θα συναντήσουμε στις ρίζες των βράχων στείρες και ροφουδάκια ,τρίτωνες ,αστερίες πολύχρωμους ,κοπάδια από σάλπες ,αλλά και μικρόψαρα που μας συνοδεύουν σε όλα τα βάθη ,ενώ αρκετοί σπειρογράφοι με τους υπέροχους συνδυασμούς χρωμάτων τους, βρίσκονται διάσπαρτοι σχεδόν σε κάθε βάθος !
Με νερά κρυστάλλινα και σχεδόν πάντα ορατότητα πολύ καλή, θεωρείται από τους ωραίους καταδυτικούς προορισμούς με μόνο αρνητικό την υποχρεωτική χρήση σκάφους λόγω της απόστασης από την ξηρά !
Τα πολλά καταδυτικά κέντρα που υπάρχουν στην περιοχή όμως, κάνουν συχνά καταδυτικές εξορμήσεις εκεί ,με αποτέλεσμα να ικανοποιούν τις ανάγκες των αυτοδυτών!
Δεν είναι λίγες οι φορές που ομάδες αυτοδυτών έχουν συναντήσει μεγάλα κοπάδια από πελαγίσια και δελφίνια κάνοντας την κατάδυση τους μια αξέχαστη εμπειρία!

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Μώβ αστερίαςΠοθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos LagonisiΣπειρογράφος Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Σπειρογράφος_Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi

Ποθητός_Pothitos Lagonisi
Ποθητός_Pothitos Lagonisi

2 σχόλια:

D Biniaris είπε...

Ωραίες φωτογραφίες Κώστα. Δ Μπινιάρης Korinthos Dive centre

Kostas Ladas photography είπε...

Ευχαριστω Δημητρη.