Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Κατάδυση στις Γοργόνιες (μέρος 2ο)


Φωτο: K.Ladas -George Alexopoulos

 Σε συνέχεια της πρώτης μας επίσκεψης Κατάδυση στις Γοργόνιες (μέρος 1ο)οργανώθηκε μια νέα εξόρμηση, στις ήδη γνωστές μας αποικίες ,ώστε να αποτυπώσουμε ξανά φωτογραφικά ,την κατάσταση αυτού του ευαίσθητου οικοσυστήματος, μετά από σχεδόν 2 χρόνια !Έγιναν2 καταδύσεις σε δυο διαφορετικά σημεία και όλο το φωτογραφικό υλικό το έχει στην διάθεση της η επιστημονική ομάδα των Υδροναυτών «ΠΥΘΕΥΣ» ,ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει την κατάσταση και να μας ενημερώσει επιστημονικά πλέον για αυτήν.Εκ πρώτης όψεως και χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα, πέρα από την απλή ματιά μας σαν παρατηρητές, διαπιστώσαμε την ύπαρξη νέων μεμονωμένων ατόμων που πρόσφατα άρχισαν να αναπτύσσονται ,άλλα και την πιθανή νέκρωση παλαιών αποικιών . Επίσης ήταν έντονη η παρουσία χοντρών παρατημένων πετονιών που προέρχονται από παραγάδια ,αλλά και διχτυών τα οποία είχαν σπάσει και καλύψει αρκετά από τα κατακόκκινα σφουγγάρια που προεξέχουν στις άκρες των κάθετων βράχων.

θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνδύτες μου που καταδυθήκαμε μαζί,για την βοήθεια που πρόσφεραν σε θέματα ξενάγησης ,έρευνας ,φωτισμού ,στις στάσεις αποσυμπίεσης,αλλά και στο διάλειμμα επιφανείας!

Η κατάδυση μαζί τους είναι απόλαυση!!!

Είναι τα τραγούδια μας ηφαίστεια που καίνε,
σώματα κι αγάλματα βγάζουνε φτερά,
τα αρχαία πάθη μας και τα φιλιά σου φταίνε,
κοίτα αναστήθηκα για δεύτερη φορά...Παλιά αγκυρα που η φύση φρόντισε να ενσωματώσει στο θαλάσσιο περιβάλλον της.Γοργονίες  και σφουγγάρια στην ακρη του κάθετου βραχου.
 
Μια αναμνηστική φωτογραφία πίσω απο το υπέροχο χρώμα της γοργονίας.
Κατακόκκινο το χρώμα του ,μοιάζει να φλέγεται.


Θαλάσσιος λαγός  Aplysia sp
Θαλάσσιες καμπανούλες Clavelina dellavalleiΟ κατάληλος φωτισμός βοηθάει πολύ στην ανάδειξη του κατακόκκινου χρώματος.


Θαλάσσιες καμπανούλες Clavelina dellavallei πάνω σε παρατημένη πετονιά απο παραγάδι.

    Δυστυχώς ,μέσα στην ομορφιά του βυθού συναντάμε συχνά εικόνες καταστροφής που οφείλονται αποκλειστικά στην ανθρωπινή αδιαφορία .Θαλάσσιος λαγός  Aplysia sp

Θαλάσσιος λαγός  Aplysia sp      Ευκαιρια για φωτογραφιες της παρεας κατα την διαρκεια της στασης αποσυμπιεσης
                           Παιχνιδια με μια μεδουσσα cotyloriza tuberculata

Δεν υπάρχουν σχόλια: