Λιμιώνας Καλάμου
Η συνοικία των σπόγγων
κείμενο-φωτογραφίες: Κώστας Λαδάς
Μια μικρή ,γραφική και ήσυχη παραλία στο τέλος της παραλιακής οδού Καλάμου -Αγ. Αποστόλων με κατεύθυνση προς Αγκώνα.
Ιδανική τοποθεσία για μονοήμερη καταδυτική εξόρμηση ,αλλά και για τα μέλη της παρέας μας που δεν καταδύονται και θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους.
Στην άκρη του κόλπου υπάρχει μια μικρή προβλήτα ,όπου μπορούμε με άνεση να ετοιμάσουμε τον καταδυτικό μας εξοπλισμό και να καταδυθουμε με πορεία προς τα δεξιά και έξω από την προβλήτα.
Για μικρή απόσταση υπάρχει ένα αμμώδες πλάτωμα ,μα στην συνέχειαο βυθός αλλάζει μορφή
και γίνεται βραχώδης και κατηφορικός ,φτάνοντας σύντομα σε βάθος τα 24 μέτρα ,όπου εκεί σταματούν και τα βράχια. Συνεχίζει βαθύτερα ένα μεγάλο κομμάτι άμμου ,όπου δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιλέγουμε λοιπόν να κινηθούμε παράλληλα με την βραχώδη πλευρά και για απόσταση περίπου 100 μέτρα.
και γίνεται βραχώδης και κατηφορικός ,φτάνοντας σύντομα σε βάθος τα 24 μέτρα ,όπου εκεί σταματούν και τα βράχια. Συνεχίζει βαθύτερα ένα μεγάλο κομμάτι άμμου ,όπου δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιλέγουμε λοιπόν να κινηθούμε παράλληλα με την βραχώδη πλευρά και για απόσταση περίπου 100 μέτρα.
Σφουγγάρια όλων των ειδών, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων συναντάμε ανάμεσα στους πιεσμένους βράχους ,ενώ στις πιο σκοτεινές τους σχισμές υπάρχουν πολύχρωμες γαρίδες ,που με υπομονή και καλό φακό θα ανακαλύψουμε και φωτογραφίσουμε.
Θαλάσσιοι γυμνοσαλιαγκες έχοντας σαν βασική τους τροφή τους σπόγγους ,τριγυρνούν ανάμεσα τους ,ενώ στα κομμάτια άμμου που βρίσκονται ανάμεσα στα βράχια υπάρχουν μικρές πολύχρωμες ανεμώνες.
Κοπάδια από νεογέννητα μικρόχαρα βρίσκουν καταφύγιο πίσω από τους σπόγγους ,ενώ μεγαλύτερα τριγυρνούν κατά ομάδες κοντα στην βραχωδη ακτη,αποφεύγοντας έτσι τους πελαγίσιους κυνηγούς που εμφανίζονται τακτικά στην περιοχή.
Η είσοδος μιας μικρής σπηλιάς εκεί που τελειώνουν τα βράχια στον αμμώδη βυθό στολισμένη εσωτερικά με έναν πολύχρωμο χιτώνα ,σίγουρα θα μας εντυπωσιάσει και θα μας κρατήσει αρκετή ώρα εκεί για φωτογραφίες, ενώ ρηχοτερα και στο μέσον περίπου της διαδρομής υπάρχει ένα μικρο σπήλαιο που μοιάζει με είσοδο τούνελ κάνοντας απότομα μια στροφή αριστερά ,κάτι που δεν μας επέτρεψε να εξερευνήσουμε , λόγω μη κατάλληλης εκπαίδευσης .
Δεν λείπουν βέβαια και τα γνωστά πλέον παρατημένα αλιευτικά εργαλεία που συναντάμε σε κάθε μας καταδυτική εξόρμηση ,παραγάδια ,πετονιές ,μικρά κομμάτια από δίχτυα ,αλλά και αντικείμενα που θα έπρεπε να βρίσκονται στον κάδο απορριμάτων η στον δρόμο για την ανακύκλωση.
Η ορατότητα είναι τις περισσότερες φορές μέτρια ,με αρκετό ίζημα, λόγω της μορφολογίας και της ύλης του βυθού ,αναγκάζοντας μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την πλευστότητα μας ,η όποία όμως δίνει στο τοπίο μια ιδιαίτερα μυστηριώδη όψη και κάνει τα σφουγγάρια να φαίνονται σαν χιονισμένα.
Η βραχώδης πλαγία ,είναι ιδανική για τον προγραμματισμό δυο καταδύσεων την ίδια ήμερα ,χωρίζοντάς την σε 2 διαφορετικά επίπεδα ,ώστε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε νέες εικόνες ,δίνοντας την ευκαιρία στους σπόγγους να μας πει ο κάθε ένας την δική του ιστορία και να μας αποκαλύψει τους κρυμμένους του θησαυρούς ,καταγράφοντας όλα αυτά στην κάμερα μας.
Απαραίτητη επίσης κρίνεται η χρήση σημαδούρες καθώς και η προσεκτική είσοδος και έξοδος από το μικρο κολπάκι ,λόγω του ότι είναι ένα ιδιωτικό αγκυροβόλιο μικρών σκαφών στην μέσα πλευρά της προβλήτας.
Ο καιρός που επηρεάζει πολύ το μέρος είναι ο Βοριάς ,Βορειοανατολικός και Βορειοδυτικός.
Είναι σίγουρο πως θα ευχαριστηθούμε εμείς και η παρέα μας ,τόσο το διάλειμμα επιφανείας στην όμορφη παραλία καθώς και το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που θα γεμίσει με χρώματα το μικρο κολπάκι του Λιμνιωνα !
Γαρίδα καθαριστής periclimenes aegylios |
Γαρίδα καθαριστής periclimenes aegylios |
Γαρίδα καθαριστής periclimenes scriptus |
Γαρίδα καθαριστής periclimenes scriptus |
1 σχόλιο:
Τέλειες
Κολυμπάω χρόνια στην επιφάνεια, πότε μου δεν φαντάστηκα αυτήν την ομορφιά κάτω από τα πόδια μου
Δημοσίευση σχολίου