Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Περπατώντας στους δρόμους...της πόλης.


Τεχνοπολις -Γκαζι  













Η Ακρόπολις την νύχτα 



Θησείο-Αστεροσκοπείο και ναός Ηφαίστου 


Με φόντο τον Σαρωνικό κόλπο-Ακρόπολη από τον λόφο του Λυκαβηττού 



Η Αθηνα μια συνεφιασμενη νυχτα του Αυγουστου 


Να μια ακτίνα με φως, 
να μια αιτία να ζεις, 
θα `μαι εγώ ουρανός 
κι εσύ κόσμος μου γίνε. 

Μην κοιτάς μακριά, 
δε θα μάθεις ποτέ, 
τι μας φέρνει κοντά 
ούτε τι μας χωρίζει. 


Ακρόπολις και Λυκαβηττός από τον λόφο του Φιλοπάππου 
Μέρες Αυγούστου με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό από του Φιλοπάππου 


Ο δρόμος προς το Ζαπειον μέγαρο-Σύνταγμα 
Πυροτεχνήματα ,βεγγαλικά πάνω από την Ακρόπολη το Πάσχα!
Πάσχα 12 Απριλίου 2015
Ανάσταση στην Αθήνα ,με θέα την Ακρόπολη




Αθηνα,βραδυνη ληψη,
Πλατεία Συντάγματος ......σε διαφορετικούς ρυθμούς



Θησείο 

Πύλη Αρχηγέτιδος Αθηνάς στην Ρωμαϊκή αγοράΗ πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς στη δυτική πλευρά της Ρωμαϊκής Αγοράς. Μνημειώδης είσοδος με τέσσερις δωρικούς κίονες και αέτωμα από πεντελικό μάρμαρο. Κατασκευάσθηκε από τις δωρεές του Ιουλίου Καίσαρα και του Αυγούστου και αφιερώθηκε από τον Δήμο των Αθηναίων στην Αθηνά Αρχηγέτιδα (11 π.Χ.).  

Πύλη του ΑδριανούΤο 131-132 μ.Χ. ιδρύθηκε από τους Αθηναίους, έξω από τον περίβολο του Ολυμπιείου στα ΒΔ μια θριαμβική αψίδα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον αυτοκράτορα Αδριανό για τα πολυάριθμα έργα του στην Αθήνα. Ήταν κτισμένη πάνω σε ένα αρχαιότερο δρόμο που συνέδεε την πόλη με τα Παριλίσια Ιερά και αποτελούσε ορόσημο μεταξύ της παλαιάς και της νέας πόλης. 
Το μνημείο, ύψους 18 μ. πλάτους 13 μ., έχει δύο ίδιες προσόψεις και αρθρώνεται καθ' ύψος σε δύο σαφώς διακριτά τμήματα. Το κάτω μέρος ακολουθεί το ρωμαϊκό σχήμα της τιμητικής αψίδας, ενώ το επάνω μιμείται το ελληνικής παράδοσης πρόπυλο. 
Στο επιστύλιο επάνω από την τοξωτή δίοδο υπάρχουν οι επιγραφές, στη δυτική: ''Αιδ' εισ' Αθήναι, Θησέως η πριν πόλις'' και στην ανατολική: ''αιδ' εισ' Αδριανού και ουχί Θησέως πόλις''. 
Το 1778 η αψίδα ενσωματώθηκε στο ανατολικό σκέλος του τούρκικου οχυρωματικού περιβόλου της Αθήνας, γνωστού ως ''τείχος του Χασεκή'', οπότε και μετατράπηκε σε πύλη, γνωστή ως ''πόρτα της βασιλοπούλας'' ή ''καμαρόπορτα''.
http://odysseus.culture.gr/h/2/gh251.jsp?obj_id=1794



Ο Ναός του Ηφαίστου The Temple of Hephaestos
Ο Ναός του Ηφαίστου (αποκαλούμενος και Θησείο) είναι ένας από τους πλέον διατηρημένους αρχαίους ναούς του ελληνικού χώρου. Ήταν αφιερωμένος στο θεό Ήφαιστο και στην Εργάνη Αθηνά. Βρίσκεται στην περιοχή τουΘησείου, που πήρε το όνομά του λόγω της παλιάς, σήμερα αναθεωρημένης απόδοσης του ναού στο Θησέα. Ο ναός του Ηφαίστου είναι προσβάσιμος για το κοινό, καθώς αποτελεί τμήμα του αρχαιολογικού χώρου τηςΑρχαίας Αγοράς.
Ο Ναός αυτός είναι χτισμένος πάνω στο λόφο του Αγοραίου Κολωνού, στο δυτικό μέρος της Αρχαίας Αγοράς, κατά διεύθυνση Ανατολή - Δύση με είσοδο από την Ανατολή. Είναι δωρικού ρυθμού, περίπτερος, εξάστυλος ναός, κτισμένος ίσως από τον αρχιτέκτονα Ικτίνο από πεντελικό μάρμαρο. Έχει 13 κίονες σε κάθε πλευρά μήκους και 6 (συναριθμούμενοι) κατά πλάτος. Ο σηκός του χωρίζεται σε πρόναο, κυρίως ναό και οπισθόδομο.
πηγή:Βικιπαιδεια
Αρχαια αγορα, Αθηνα,μουσεια,τουρισμος,αξιοθεατα



Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εθνική Βιβλιοθήκη της ΕλλάδοςΗ Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελεί τον θεματοφύλακα της γραπτής πνευματικής παρακαταθήκης των Ελλήνων και την κιβωτό ενός μοναδικού πλούτου στον οποίο καταγράφεται η πορεία της ελληνικής σκέψης και ιστορίας δια μέσου των αιώνων. Κύριος στόχος της όμως είναι ο απαράμιλλος αυτός πλούτος να μην παραμείνει απλά φυλασσόμενος, αλλά να μεταμορφωθεί σε γνώση που διαχέεται στην κοινωνία. Η ενεργητική προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η διάδοσή της στο παρόν και το μέλλον, η διαφύλαξη της «εθνικής μνήμης» και η προστασία του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στην πληροφορία, αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν τη λειτουργία του θεσμού της Εθνικής Βιβλιοθήκης.
http://www.nlg.gr/www/el

ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός μια νύχτα με φεγγάρι

Temple of Olympian Zeus


ναός του Ολυμπίου Διός ή Ολυμπιείο ή οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός.
Η θέα προς τον Λυκαβηττό απο τα Αναφιώτικα 






Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.)
National Observatory of Athens (NOA)



   






Ρωμαϊκή αγορά 





ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΣΟΥΝΙΟΥ
Το ακρωτήρι του Σουνίου αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το νότιο όριο της επικράτειας της πόλης- κράτους των Αθηνών. Στο ακρωτήρι του Σουνίου οι Αθηναίοι οικοδόμησαν ένα ιερό περιβαλλόμενο από τείχος. Το ιερό περιελάμβανε ναούς αφιερωμένους στους θεούς της πόλης. Ο κυριότερος ναός ήταν αφιερωμένος στον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Πρόκειται για ένα ναό δωρικού ρυθμού και είναι ο μόνος ναός που έχει διασωθεί μέχρι σήμερα. Βρίσκεται σε ύψος 73 μέτρων από τη θάλασσα. Ο δεύτερος σε σπουδαιότητα ναός ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, τη θεά της σοφίας και τη θεά από την οποία πήρε την ονομασία της η πόλη. Στον υπαίθριο χώρο του ιερού ήταν στημένα αγάλματα, αφιερώματα της πόλης ή επιφανών Αθηναίων προς τους θεούς. Ένα από αυτά είναι γνωστό ως ο «Κούρος του Σουνίου» και εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατά την αρχαιότητα οι ναοί και τα αγάλματα δεν ήταν ολόλευκα, ήταν διακοσμημένα με χρώματα.

1 σχόλιο:

Κου πε πε είπε...

Μαγικές νύχτες και καταπληκτικά κλικ!