Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Δέλτα Αξιού -Λουδία - Αλιάκμονα



ΤοΕθνικό Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα περιλαμβάνει το Δέλτα του Αλιάκμονα, το Δέλτα και την κοίτη του ποταμού Αξιού ως και τα βόρεια σύνορα, τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, καθώς και τις Αλυκές Κίτρους.

Το Εθνικό Πάρκο είναι ένα από τα πιο σημαντικά υγροτοπικά συστήματα της Ελλάδας! Ξεκινά μόλις 15 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι και τις εκβολές του ποταμού Γαλλικού, και απλώνεται ως τις Αλυκές Κίτρους στην Πιερία.


Πρόκειται μία μεγάλη έκταση 388.000 στρεμμάτων, η οποία περιλαμβάνει μια ποικιλία οικοτόπων - από αγροτικές καλλιέργειες και λιβάδια ως αλατώδη εδάφη και ελώδεις εκτάσεις. Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τη μεγάλη εναλλαγή των οικοτόπων, η περιοχή αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη άγριων ζώων και πουλιών.
Ο Φορέας Διαχείρισης ιδρύθηκε το 2003 με σκοπό την διοίκηση, προστασία και διαχείριση του υγροτοπικού συστήματος που αποτελείται από τα Δέλτα των ποταμών Αξιός και Αλιάκμονας, από τις εκβολές του Λουδία και του Γαλλικού, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και τις Αλυκές Κίτρους.
 Είναι ένας από τους 28 Φορείς Διαχείρισης που λειτουργούν στη χώρα μας για τη διαχείριση των προστατευεόμενων περιοχών, στο πλαίσιο και της υποχρεώσης της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.
http://www.axiosdelta.gr/el-gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1.aspx

Λειτουργει επισης  στην περιοχη Καλοχωριου ο Κοινοτικος Εθελοντικος Οργανισμος ''Δράση για την Άγρια Ζωή''




Swan - Cygnus columbianus - Tu
ndra Swan - Νανόκυκνος
Pelican - Pelecanus crispus - Dalmatian Pelican - Αργυροπελεκάνος


Pelican - Pelecanus crispus - Dalmatian Pelican - Αργυροπελεκάνος


Harrier - Circus aeruginosus - Marsh Harrier Western - καλαμόκιρκος





Harrier - Circus cyaneus - Hen Harrier - Χειμωνόκιρκος (female)




















Lapwing - Vanellus vanellus - Northern Lapwing - Καλημάνα





















Δεν υπάρχουν σχόλια: