Τρίτη 24 Απριλίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ.


Παρουσίαση του απόρρητου φακέλου της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη






Ο Δήμος Ηλιούπολης διοργάνωσε σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Γρηγόρης Λαμπράκης» και την «Φωτογραφική Λέσχη Ηλιούπολης» εκδήλωση για την «Παρουσίαση του Απόρρητου Φακέλου της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στις 19:30 στο Εκθεσιακό Κέντρο της Ηλιούπολης (Λ. Ειρήνης 14-16) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 55 χρόνων από την πρώτη Πορεία Ειρήνης.

Πενήντα πέντε χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη από παρακρατικούς, που λειτούργησε ως καταλύτης δραματικών εξελίξεων, οι οποίες οδήγησαν στα πέτρινα χρόνια της επτάχρονης δικτατορίας.


Σήμερα, μετά από μια περίοδο μακράς σιωπής, έρχονται στο φως της δημοσιότητας μυστικές σελίδες από τον απόρρητο φάκελο της Ασφάλειας για τον άνθρωπο, σύμβολο της Δημοκρατίας και της ειρήνης.
Πανελλαδική συγκίνηση προκάλεσε η πρώτη δημόσια έκθεση του Φακέλου της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη. Πλήθος κόσμου και προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα της εποχής κατέκλυσαν το Εκθεσιακό Κέντρο της Ηλιούπολης και εντυπωσιάστηκαν από το ιστορικό κλίμα που αποκαλύπτει ο Φάκελος Λαμπράκη.



Πρόκειται για έγγραφα και δελτία που αφορούν στη δράση του Γρηγόρη Λαμπράκη (γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1912 στην Κερασίτσα Αρκαδίας), για στοιχεία που οι αστυνομικές αρχές και υπηρεσίες της εποχής συγκέντρωναν από το 1945 έως και το 1963, ημερομηνία όπου ο αγωνιστής της ειρήνης έπεσε νεκρός από δολοφονικό χτύπημα στο κεφάλι.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης ήταν γιατρός, βαλκανιονίκης αθλητής και πολιτικός. Στη διάρκεια της Κατοχής διοργάνωνε αγώνες, διαθέτοντας τα έσοδα σε λαϊκά συσσίτια. Στις εκλογές του Οκτωβρίου 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά συνεργαζόμενος με την Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ). Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και αντιπρόεδρος της «Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη». 
Στις 21 Απριλίου 1963 πραγματοποίησε την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, βάδισε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής μόνος του, εν μέσω απειλών, πριν τελικά συλληφθεί. Στις 22 Μαΐου, σε συγκέντρωση για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, δέχτηκε δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς. Υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας,
Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας,
Ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση,
Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κα Σοφία Βούλτεψη,
Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Νίκος Ξυδάκης,
Ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης,
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης,
Το στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων κ. Παναγιώτης Διαμαντόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και Βουλευτή Μάριο Γεωργιάδη,
Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης κ. Παναγιώτης Τριγάζης,
Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό Μπέτραλ Ράσελ,
Ο Αντιπρόεδρος της Βαλκανικής Ένωσης Ειρήνης και Φιλίας κύριος Απόστολος Φραντζής,
Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης,
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης κ. Παναγιώτης Τσιάπης,
Ο κ. Νίκος Κιάος δημοσιογράφος,
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλίου – πόλις ανθρώπινη πόλη», κ. Χρήστος Κοκοτίνης.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωτικό Αυτοδιοικητικό Κίνημα Ηλιούπολης», κ. Δημήτρης Πανταζόπουλος, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.


 Η εντυπωσιακή έκθεση του Φακέλου της Ασφάλειας για τον Γρηγόρη Λαμπράκη, θα παραμείνει ανοιχτή για το επόμενο δίμηνο κάθε μέρα 10:00 πμ -13:00 μμ και επιπλέον κάθε Πέμπτη και Παρασκευή 18:00 -21:00 μμ.