Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Καταράκτες Νεμούτας-Ορεινή Ηλεία



Ρεματιά Χαρατσαρίου photo by Kostas Ladas
Κείμενο:Κωνσταντίνος Μπιλάλης
Φωτό: Κώστας Λαδάς

Βρεθήκαμε στον Ποταμό Ερύμανθο, παραπόταμο του Αλφειού. Ο Ερύμανθος πηγάζει από το ομώνυμο όρος και μετά τα Τριπόταμα αποτελεί το φυσικό σύνορο του Ν. Ηλείας με τους νομούς Αχαΐας και Αρκαδίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ερύμανθος αναφέρεται και στους αρχαίους Ορφικούς ύμνους.

Κατά την αρχαιότητα, η ευρύτερη περιοχή του Ερύμανθου, αποτελούσε μία παραποτάμια χώρα πλούσια σε μύθους και ιστορίες, με πόλεις-κράτη όπως η Ψωφίδα, Θέλπουσα κ.α. Οι Ψωφίδιοι μάλιστα, λάτρευαν τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα. Το ιερό, πρέπει να βρισκόταν στα νότια του θεάτρου στη θέση Αλώνια. Όσο για το άγαλμά του,
αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.

Στις μέρες μας, τα χωριά της περιοχής δεν μας φέρνουν στο νου τον πλούτο των αρχαίων Πόλεων-Κρατών, όμως διατηρούν τον επιβλητικό φυσικό πλούτο τους. Για τον φυσιολάτρη είναι μία απολαυστική διέξοδο από τα τσιμενταρισμένα τοπία της πόλης. Μπορεί να προσελκύσει ανθρώπους όλων των ηλικιών, καθώς υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που μπορεί κανείς λάβει μέρος. Κανόε-καγιάκ, Αναρρίχηση-καταρρίχηση, καλλιτεχνική φωτογραφία, ποδηλασία, είναι μόνο ένα κομμάτι δραστηριοτήτων. Φυσικά, υπάρχουν πολλά μονοπάτια, που μπορεί κανείς να απολαύσει τα ορμητικά νερά, τους καταρράκτες, τα φαράγγια και όλη την άγρια ομορφιά ενός «παρθένου» τοπίου.
Εμείς επιλέξαμε να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας από το χωριό Νεμούτα, περίπου 9 χλμ Ανατολικά από το χωριό Λάλα. Εκεί, και στα γύρω χωριά, δραστηριοποιούνται μερικές ομάδες νέων ανθρώπων που με χαρά μας ξενάγησαν στα πιο όμορφα τοπία της περιοχής. Είναι νέοι που αγαπούν τον τόπο τους και την φύση και καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουν τους «θησαυρούς» της. Τους ευχαριστούμε, γιατί μας έδωσαν την δυνατότητα να μπορέσουμε κι εμείς να βγάλουμε τις πολύ όμορφες φωτογραφίες που απολαμβάνετε κι εσείς μέσω του Blog.

 Μπιλάλης Κωνσταντίνος


Καταρράκτες Νεμούτας
Πανοραμική λήψη τμήματος της υδάτινης διαδρομής κοντά στην Νεμούτα


Ρεματιά Χαρατσαρίου photo by Kostas Ladas














3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικές φωτογραφίες, απίστευτες εικόνες..

Φένια Καφετσοπούλου είπε...

θα είναι ο επόμενος προορισμός μου. Ενθουσιάστηκα. Η περιγραφή του τόπου είναι πολύ όμορφη και πλούσια, οι φωτογραφίες απίστευτες !! Ευχαριστώ

Φένια είπε...

...πήγαμε, γνωρίσαμε και το Νίκο, ο οποίος μας οδήγησε μέσα από τα κρυφά μονοπάτια στους εκπληκτικούς καταρράκτες. Πιο κάτω μας περίμενε η δροσερή τουρκουάζ αγκαλιά του Ερύμανθου ποταμού. Εκεί νοιώθεις ότι δε θέλεις να σταματήσεις να περπατάς και να ανακαλύπτεις ακόμα και ακόμα μια στροφή του ποταμού... τη ομορφιά !!!