Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Νέδα,ο θηλυκός ποταμός

Στα μονοπάτια του ποταμού Νέδα, σε έναν ξεχασμένο παράδεισο της Ελλαδας.

Φωτο Κωστας Λαδάς
κείμενο -φώτο :Κώστας Λαδάς

Η Νέδα ειναι ποταμι της Πελοπονησσου στα συνορα των νομων Ηλειας και Μεσσηνιας.
Οι πηγες του βρισκονται στο ορος λυκαιο και εκβαλλει στο Ιονιο πελαγος μεταξυ των ακτων Κυπαρισσιας και Ζαχαρως.
Ειναι ενα απο τα 2 ποταμια στην Ελλαδα που εχει θηλυκο ονομα ,το οποιο πηρε απο την νυμφη Νέδα.
Ενα μεγαλο τμημα του ποταμου διασχιζει χαραδρα με πολυ πυκνη βλαστηση ,ενω κατα μηκος της πορειας του δημιουργουνται καταρρακτες ,με τον μεγαλυτερο απο αυτους να βρισκεται στην Φιγαλεια.
Η διαδρομη του ποταμου ειναι περιπου 32 χιλιομετρα, μια εκπληκτικη μαιανδρικη πορεια μεσα απο στενα φαραγγια ,χαραδρες πνιγμενες στην βλαστηση και πετρινα τοξοτά γεφυρια ,συνθετοντας ετσι ενα μοναδικου φυσικου καλους τοπιο.
Η πεζοπορια στον ποταμο εχει  ευκολες και δυσκολες διαδρομες ,ομως οποια και αν επιλεξει ο επισκεπτης θα γεμισει με εικονες αξεχαστες ,καθως καθε σημειο του ποταμου εχει την δικη του ομορφια
Απο το χωριο Πλατάνια η θεα στην καρδια της Νεδας κοβει την ανασα και ενας

Φωτογραφια τοπιου Κώστας Λαδάς
Η θέα του φαραγγιού της Νεδα απο ψηλά με το φιδωτό κατηφορικό δρομο

κατηφορικος φιδωτος δρομος με αποτομες κλισεις μηκους 3,6 χιλιομετρων θα μας οδηγησει εκει που αφριζει η Νεδα .Στο τελος του δρομου ,ενα πετρινο τοξωτο γεφυρι και μερικες ξυλινες ταμπελες θα μας οδηγησουν στο μονοπατι που σκαρφαλωνει στις αποτομες πλαγιες μεσα απο συκιες ,πουρναρια και βελανιδιες.
Το μονοπατι ειναι φτιαγμενο με λαξευμενα σκαλοπατια στο χωμα και την πετρα και αναριχαται στο χειλος μιας εκπληκτικης χαραδρας στο βαθος της οποιας φαινεται η σκοτεινη σπηλια οπου οδηγουνται τα νερα του ποταμου.
Το πρωτο κατεβασμα απο το μονοπατι θα μας οδηγησει σε μια μικρη λιμνουλα οπου ριχνει μεσα της τα νερα του ενας απο του καταρακτες της Νεδα. Εκει οι τολμηροι τους καλοκαιρινους μηνες μπορουν να κολυμπησουν στα υπεροχα αλλα παγωμενα νερα της  και να απολαυσουν τις εκπληκτικες μυρωδιες μεντας και φασκομηλιας απο τις υγρες πλαγιες .
Περναμε το ξυλινο γεφυρακι της λιμνουλας και σε λιγο το μονοπατισταματει στο ασβεστωμενο ξωκλησι της Παναγιας φωλιασμενο στον καθετο πετρινο τοιχο ,ομορφο ,απλο και περιποιημενο ,ενω ενα  μικροτερο μονοπατι στα δεξια του θα μας οδηγησει στην κορυφη του καταρρακτη ,σε ενα πλατωμα με πυκνη βλαστηση .

Το εκκλησάκι της Παναγίας βρίσκεται στο τελείωμα του μονοπατιού και αριστερά από τον μεγάλο καταρράκτη του ποταμού Νεδα.


Ιστορικά στοιχεία για την Νέδα
(πηγή:figalos.blogspot.gr)
Σύμφωνα με το μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, τον έδωσε στη νύμφη Νέδα, θεότητα των νερών, για να τον προστατέψει από τον άνδρα της Κρόνο. Εκείνη θήλασε το βρέφος μαζί με τις νύμφες Θεισόα και Αγνώ, το έλουσε και το έπλυνε στο κεφαλάρι στο Λύκαιο, που αργότερα έγινε το θρυλικό ποτάμι που πήρε το όνομά της. Επίσης, σύμφωνα με η μυθολογία, με τη Νέδα συνδέονται η Δήμητρα, η Περσεφόνη και ο Πλούτωνας. (Σήμερα, στα μικρά χωριουδάκια της περιοχής βλέπουμε τα ονόματα αυτά.)

Ο Παυσανίας το 2ο αι. μ.Χ. περιέγραψε το ναό της Δήμητρας στις όχθες της Νέδας, ενώ, όπως υποστήριζε, η Νέδα ήταν η πρώτη σε «μαιάνδρους» μετά τον Μαίανδρο ποταμό. Σημαντικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί. Κοντά στις πηγές βρίσκεται ο Επικούρειος Απόλλων, δημιούργημα του Ικτίνου, που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα, καθώς και ο ναός του Πανός. Στην κορυφή του Λυκαίου, λατρεύονταν ο Δίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η Λυκόσουρα, την οποία ο Ησίοδος θεωρούσε «την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας». Στα χωριά Βάστα και Άνω Μέλπεια βρίσκεται η Αγία Θεοδώρα, το πανέμορφο και ξακουστό ξωκλήσι με τα 17 δένδρα στη σκέπη της.

Την περιοχή κατοίκησαν οι Πελασγοί. Αναφέρεται ο βασιλιάς των Πελασγών ο Λυκάων ως ο ιδρυτής της αρχαίας Λυκόσουρας, και ο πατέρας του Φίγαλου ως ο ιδρυτής της αρχαίας Φιγαλείας. Οι Φιγαλείς στην περιοχή τους έκτισαν με τον Ικτίνο (τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα), τον περίφημο ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ο οποίος τους βοήθησε να ανακτήσουν την πόλη τους από τους Σπαρτιάτες.Οι θρύλοι και οι παραδόσεις ήθελαν τους νέους του γειτονικού βασιλείου της Φιγαλείας να λούζονται στα νερά της Νέδας για ν’ αποκτήσουν δύναμη, ενώ η Ιστορία αναφέρει ότι οι Φιγαλιείς είχαν τέτοια δύναμη, ώστε έστειλαν καράβια στον Τρωικό πόλεμο.




Τοξοτό πετρινο γεφύρι στο κέντρο του ποταμού Νεδα, σημείο αναφοράς για την αρχή του μονοπατιου που μας οδηγεί μεχρι τους καταρράκτες

Ομορφα φτιαγμένες οι οδηγίες για τους επισκεπτες

Στα περισσότερα σημεία του ποταμού οι όχθες ειναι ευκολα προσβάσιμες για πεζοπορία
Υπάρχουν αρκετά σημεία όπου τα νερά δημιουργούν μικρές λιμνούλες ,γεμάτες πολύχρωμες αντανακλάσεις από τα δέντρα και τα φυτά στις όχθες του ποταμού Νεδα.




Εκπληκτικά μονοπάτια λαξευμένα πανω στο χώμα και τις πέτρες 














Η μικρή Λίμνη με το ξύλινο γεφυράκι που καταλήγουν τα νερά του δεύτερου και μικρότερου καταρράκτη του ποταμού. Υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά ,ιδανικό σημείο ώστε να δροσιστούν και ξεκουραστούν οι οδοιπόροι.




Ο μεγάλος καταρράκτης διπλα απο το ξωκλήσι της Παναγιάς

Ο μεγάλος καταρράκτης του ποταμού Νεδα,με εντυπωσιακές αλλαγές χρωμάτων ανάλογα την ώρα και την κλιση των ακτίνων του ηλίου που περνάνε τα φυλλώματα




Όμορφα, σκαλισμένα στο χώμα και την πέτρα,ξεκούραστα, δίπλα στους κάθετους βράχους, τα σκαλοπάτια που βρίσκονται κατά μήκος της χαράδρας



Λουλούδι που θα συναντησουμε στις ακρες των μονοπατιών 

Αγριολούλουδο του ποταμού Νέδα


Αγριολούλουδο στα μονοπάτια του ποταμού Νέδα


Οδηγίες υπενθυμισης η αφύπνισης της οικολογικης συνειδησης των επισκεπτων


Δεν υπάρχουν σχόλια: