Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΙΚΕΤΙΔΕΣ

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Ηλίου-πόλις και το Αλληλέγγυο Θέατρο Ηλίου-πόλις παρουσιασαν την παράσταση ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΙΚΕΤΙΔΕΣ
"Ο Θεός της προσφυγιάς να δεί με σπλάχνος τ'άρμενό μας που σήκωσε πανιά από τ'αμμουδερά του Νείλου τα σαγόνια. Φεύγουμε αφήνοντας πίσω γη θεική, της Συρίας γειτόνισσα. Φωνή λαού για φόνου κρίμα δε μας στέλνει σ' εξορία αλλά φόβος ανδρών συγγενών, μόλεμα, γάμος βρόμικος με τα παιδιά του Αιγύπτου"





Ο λόγος του ποιητή, ο λόγος του Αισχύλου αποτελεί μοναδική ελπίδα σωτηρίας στις ανελέητες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης στον χωροχρόνο της ιστορίας. Με όχημα τον μύθο των Δαναϊδων διατυπώνει φλέγοντα θέματα της ιστορικής επικαιρότητας της εποχής του, όπως η αιματοχυσία και ο ξεριζωμός εξαιτίας της πολιορκίας των Ιωνικών πόλεων από τους Πέρσες. Ο Αισχύλος προσδίδει στο ζήτημα της προσφυγιάς διαστάσεις ηθικές και πολιτικές. Η ικεσία ως θεσμός εθιμοτυπικού δικαίου στην αρχαία ελληνική κοινωνία προστατευόταν από τον Ικέσιο Δία. Ο ικέτης κατέφευγε στον βωμό του ναού όπου ζητούσε άσυλο και γινόταν συνήθως δεκτός σαν ξένος ή φιλοξενούμενος. Οι «Ικέτιδες» αποτελούν την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία που θέτει ζητήματα δημόσιου, ιδιωτικού και διεθνούς δικαίου, θέματα εξωτερικής πολιτικής, ηθικούς και πολιτειακούς προβληματισμούς με τρόπο θεατρικά διαλεκτικό και συγκρουσιακό. Είναι το αρχαιότερο διασωθέν δράμα και το πρώτο στην ιστορία της ανθρωπότητας που θέτει, πέραν της προσφυγιάς, τα θέματα της βίας κατά των γυναικών, της αναζήτησης ασύλου, αλλά και του δικαιώματος της γυναίκας στην αυτοδιαχείριση. Στο σπουδαίο αυτό έργο η ανθρώπινη ελευθερία και το δικαίωμα στη ζωή ερευνώνται στα πλαίσια του ηθικού και του δίκαιου. Και στην περίπτωση των μεταναστών, των προσφύγων και των ικετών το φυσικό δίκαιο συναντάται με το κοινωνικό και γεννάται από την πλευρά του μη έχοντος. Και σήμερα, όπως και τότε, στον πρόσφυγα δεν ανήκει τίποτα άλλο, ούτε το σώμα του, παρά μόνο η επιθυμία του που μεταφέρεται διά του σώματός του. Η άσβεστη επιθυμία του να υπερβεί τον θάνατο σε μια λέμβο, ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΧΟΡΟΣ :
Βίκυ Τσιπη, Μαρίνα Σαμαρά, Κατερίνα Χαραλαμποπούλου , Κατερίνα Σιαφακα, Κελλυ Περμαθούλη, Λίλη Γαλιατσατου, Βικτώρια Αδάμ, Θεανώ Δήμα

Θεραπενίδα : Νένα Τσαντάκη
Δαναός : Μιχάλης Γεωργιάδης
Πελασγός : Γιώργος Ειρηνάκης
Πολεμαρχος : Ανέστης Ψαθάς
Κήρυκας Αιγυπτίων : Γιώργος Ματιάμπα
Αιγυπτιος : Μιχάλης Κοτζαμάνογλου
Ποιητής: Βαγγέλης Βαροτσάκης

Σκηνοθεσία : Βαγγέλης Βαροτσάκης
Κατασκευή σκηνικών : Δημήτρης Ασβεστάς
Κοστούμια : Αναστασία Πάσχου
Κινησιολογία : Κατερίνα Νικηταρά
Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρίνα Σαμαρά
Αφίσα-πρόγραμμα: Δέσποινα Βαροτσάκη
Μουσική : Γιώργος Παπαιωάννου (από το έργο "anamesis" )
Ήχοι - σύνθεση φιλμ: Δημήτρης Κυπριωτάκης
Φροντιστήριο: Αναστασία Πάσχου, Κέλλυ Περμαθούλη
Φωτογράφιση : Δήμητρα Γκούμα
Φώτισμοί : Παναγιώτης Ψύχας
















































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έξοχες Κώστα, Μπράβο!Μετέφερες με μαγικό τρόπο την δραματική ατμόσφαιρα του έργου ...
Κατερίνα Τ.